H

Biyografiler

Halil Kantarcı

Halil Kantarcı

"Onları ümmete emanet ediyorum”

28 Şubat sürecinde idamla yargılanan ve 16 yaşında hapishaneye girip 25 yaşında çıkan Halil Kantarcı, suçsuzluğunun anlaşılmasının üzerine beraat etmişti. 15 Temmuz akşamı bir an düşünmeden meydanlara koşan Kantarcı, darbeye direndiği Çengelköy’de FETÖ’cü hainler tarafından iki kurşunla şehit edildi.

36 yaşındaki Halil Kantarcı, FETÖ’nün darbe girişimini televizyondan öğrendi. Çengelköy Karakolu'nun askerler tarafından basıldığını duyan 3 çocuk babası Kantarcı, milli iradeye destek için meydanlara çıkmak istedi. O sırada dışarıdan patlama seslerinin duyulması üzere eşi Ayşe Kantarcı gitmesini istemese de Halil Kantarcı, 'Bana bir şey olacaksa evde de olur. Hakkını helal et' diyerek evden ayrıldı. Evden çıkmadan önce çocuklarını öpen Kantarcı, Çengelköy’de vatanı, milleti ve imanı için direndiği FETÖ'cü askerler tarafından vuruldu. Eşinin gece boyunca aradığı ancak ulaşamadığını söylediği Kantarcı, kaldırıldığı Ümraniye Atlas Hastanesi'nde şehit düştü.

Halil Kantarcı’nın ömrü boyunca paralel çeteyle savaştığını söyleyen kardeşi Kadir Kantarcı, ağabeyinin son sözünün “Eşimi ve çocuklarımı çok seviyorum. Onları ümmete emanet ediyorum” olduğunu söyledi.

"28 Şubat'ta 16 yaşındaydı, idamla yargılandı”

Halil Kantarcı, henüz 16 yaşındayken Milli Gençlik Vakfı'na üye olduğu, oturduğu mahalledeki meyhanelere saldırdığı ve tehdit ettiği iddiasıyla İstanbul'da gözaltına alınmıştı. Kantarcı, hakkında yapılan asılsız iddialar ve hukuksuz yargılama sürecinin ardından idamla yargılanmıştı.

Dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından idamla yargılanan Kantarcı, hakkında yapılan iddialara delillerle karşı çıkmıştı. Günlerce Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde işkenceye maruz kalan Kantarcı, beş çocukluk arkadaşıyla birlikte İstanbul 2 No.'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılandı. Yargılama sürecinde 10 yıla yakın hapis yatan Kantarcı, suçsuz olduğunun anlaşılması üzerine hakim kararıyla beraat etti.

Fatih Camiinde kılınan cenaze namazının ardından Çengelköy Mezarlığı’na defnedilen Halil Kantarcı, geride ümmete emanet ettiği 9 aylık Ömer Tarık, 2,5 yaşındaki Zeynep Serra ve 9 yaşındaki Ali Cihad’ı bıraktı.

Şehit Halil Kantarcı’nın ardından 9 sivil toplum kuruluşunun destek verdiği bir kampanya ile Sri Lanka’da bir Şehit Halil Kantarcı’nın Yetimhanesi kurulmaya başlandı. Ayrıca şehidin ismi, İstanbul Üsküdar’da bir anaokuluna ve İzmir Kemalpaşa’da bir Anadolu imam hatip lisesine verildi.

Halil İbrahim Yıldırım

Halil İbrahim Yıldırım

15 Temmuz destanının en küçük şehidi Halil İbrahim Yıldırım, henüz 15 yaşındaydı. Halka ölüm kusan FETÖ’cü hainler, Bayrampaşa Emniyet Müdürlüğü önünde direnen Halil İbrahim’in minik bedenini de hedef aldı.

Şehit Halil İbrahim Yıldırım, Bayrampaşa’da bir oto galeride çalışıyordu. 15 Temmuz günü iş çıkışı babasıyla buluşup eve dönmüştü, televizyonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı duyunca babasına dışarı çıkmak için ısrar etti.

Ailesi organlarını bağışladı

Halil İbrahim, saat 01.00’de babası Bahattin Yıldırım ile Bayrampaşa Emniyet Müdürlüğü önündeki kalabalığa doğru ilerledi. Heyecanlı adımlarla yürüyen Halil İbrahim, bir anda yere düştü. Oğlunu yerden kaldırmaya çalışan baba Yıldırım, başındaki kanı görünce oğlunun vurulduğunu anladı.

Oğlunu hastaneye götüren Yıldırım’a ilk olarak kurşunun başını sıyırdığını söylemişti. Ancak kurşunun Şehit Halil İbrahim’in başına isabet ettiği anlaşıldı. Halil İbrahim Yıldırım, otopsi işlemlerinin ardından Bayrampaşa Muradiye Camisi'nde kılınan cenaze namazı sonrası Edirnekapı Şehitliğinde toprağa verildi.

Cenaze töreninde bir açıklamada bulunan şehidin dayısı Dayı Adem Cuda, “Yeğenim vatan uğruna şehit oldu. Vatan sağ olsun. Ailesi olarak organlarını bağışladık. Belki başka insanlar onun organları ile hayat bulur” diye konuştu.

Evin küçük erkeği

Yıldırım ailesi Şanlıurfa’dan gelerek İstanbul’a yerleşmişti. Halil İbrahim de 2001 yılında İstanbul’da doğdu. Hacı Süleyman İlköğretim Okulu’nda okudu. Bayrampaşa’ya taşındıktan sonra eğitimine burada devam etti.

5 çocuklu bir ailenin ferdi olan Halil İbrahim, büyük bir heyecan ve güzel hayallerle başladığı eğitim hayatını ortaokulda sonlandırmak ve hayat mücadelesinde babasına “evin erkeği” olarak omuz vermek zorunda kalmıştı.

“İleride başka ülkelere gidip gezecektik abimle”

Küçük şehidin kardeşi 13 yaşındaki Mustafa Yıldırım, abisinin ardından, "Ağabeyimle ortak bir hayalimiz vardı. İleride başka ülkelere gidip gezmek istiyorduk. Bunu yapanlar ağabeyimi öldürdü ve bu hayallerimizi de çaldılar. Ağabeyim milleti, vatanı için sokaklara çıktı. Darbecilerle savaştı. Ağabeyimle gurur duyuyorum." cümleleriyle acısını dile getirdi.

Demokrasi mücadelesinin en küçük ferdi, unutulmayacak bir destana adını yazdırdı. Şehidin adı Bayrampaşa’daki bir Anadolu imam hatip lisesine verildi.

Hakan Gülşen

Hakan Gülşen

15 Temmuz gecesi hain kalkışmayı haber alır almaz Kızılcahamam’dan yola çıkarak gece boyunca Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde nöbet tutan Hakan Gülşen, sabah saatlerinde gerçekleşen bombalı saldırıda şehit oldu.

Şehit Hakan Gülşen, Ankara Kızılcahamam’da yaşıyordu. 15 Temmuz gecesi hain darbe girişimini televizyondan öğrenen Gülşen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla saat 00.30’da sokağa çıktı. Hakan Gülşen, abisi Mehmet Gülşen, kuzeni ve eniştesi olan Lütfi Gülşen ile tereddüt etmeden Kızılcahamam'dan hareket etti. Saat 01.00’de 70 kilometre yol kat ederek vatan savunmasına katılan Gülşen ailesi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne vardı. Gece boyunca FETÖ’cü askerlerin işgaline izin vermemek için nöbet tuttu.

Aynı aileden 3 şehit

Gülşen, sabahın ilk ışıklarına kadar külliye ve çevresini vatan hainlerine karşı savundu. Saat 06.20’de FETÖ’cülerin F-16’larla gerçekleştirdiği ikinci patlamada Gülşen ailesinin 3 ferdi de şehit oldu. Mehmet Gülşen (61), kardeşi Hakan Gülşen (43), kuzen ve enişteleri olan Lütfi Gülşen (63) F-16 uçağından atılan bomba sonuncunda şehit oldu.

Hain darbe girişiminde 2 kardeşini ve bir amcaoğlunu kaybeden Nizami Gülşen, "Aynı aileden 3 şehit vermenin acısını da gururunu da birlikte yaşıyoruz" dedi. Kardeşlerinin ve kuzenlerinin vatanına, milletine bağlı insanlar olduğu ifade eden Gülşen şunları söyledi: "Onlar darbe girişiminde vatan savunması için yola çıktılar. 'Şehit olmaya gidiyoruz' dediler. Beraber gittiler, beraber direndiler, beraber öldüler ve beraber gömüldüler. Allah'ın takdiri. Allah vatanımıza bir daha böyle bir olay yaşatamasın. Üçü de vatanına, davasına sadık güzel insanlardı. Darbecileri görünce 'Hadi gidelim şunlara bir demokrasi dersi verelim' dediler."

Evli ve 2 çocuk babası olan 43 yaşındaki Hakan Gülşen’in adı, Kızılcahamam'da mezun olduğu mesleki ve teknik anadolu lisesine ve İzmir Menemen’de bir imam hatip lisesine verildi.

Hakan Ünver

Hakan Ünver

Hain darbe girişiminde Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan saldırı sonucu şehit edilen 37 yaşındaki Hakan Ünver, hayatı boyunca şehit olabilmek için sevdiklerinden dua istemişti.

15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Meydanlara çıkın” çağrısı üzerine harekete geçen Ünver, engel olmaması için evden çıkarken eşine haber vermedi. Arkadaşları ile buluşup Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne doğru yola çıktı. Emniyet Müdürlüğü önüne geldiğinde büyük bir kalabalıkla darbecilere direnen Hakan Ünver, saat 01.00 sıralarında F-16’dan açılan ateş sonucu vuruldu. Ünver, olay yerinde şehit oldu.

Ayşenur Ünver, evden çıktığı andan itibaren sürekli olarak eşini aradı ancak ulaşamadı. Son olarak saat 02.00’de telefona bakan kişi, Ünver’in koşarken düşüp yaralandığını söyledi. Ayşenur Ünver çocuklarını bırakıp olay yerine gidemedi. Ağabeylerine haber vererek eşine ulaşılmasını istedi. Ayşenur Ünver’e eşinin şehadet haberi sabah saatlerinde verildi.

Hakan Ünver 18 Temmuz Pazartesi günü Ankara Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi.

“Her zaman gülerdi”

Çevresinde yardımsever ve misafirperver olarak tanınan Şehit Hakan Ünver, hayatı boyunca şehit olmak için herkesten dua istemişti. Hac ve umre farizasını genç yaşta yerine getiren Ünver’in, kutsal topraklara özlemi hiç bitmedi. Ayşenur Ünver, “Bu dünyanın insanı değildi. Her zaman herkese gülerdi” dediği eşinin, şehit olduğunda da yüzünün güldüğünü ifade etti.

Aslen Niğdeli olan Ünver, 37 yaşında ve 2 çocuk babasıydı. Eczacı teknisyeni olarak geçimini sağlayan Ünver, 2007’de beraber çalıştığı eczacı Ayşenur Ünver ile evlenmişti.

Şehit Hakan Ünver’in ismi, Ankara Yenimahalle’de bulunan bir imam hatip ortaokuluna verildi.

Hakan Yorulmaz

Hakan Yorulmaz

Şehit Hakan Yorulmaz, 15 Temmuz 1988 Cuma günü doğmuştu. 15 Temmuz darbe girişimi, Hakan Yorulmaz’ı doğum gününde vurdu. Şehidin hayali komiser olmaktı.

Şehit Hakan Yorulmaz, Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı Büro Memurluğunda yazıcı olarak çalışıyordu. 15 Temmuz günü saat 17.00’de işten çıkan Yorulmaz, tekrar görev başına çağrıldı. Annesi gitmemesi için oğlunu ikna etmeye çalışsa da engelleyemedi.

Şehit Yorulmaz, görevinin başına gelince daire amirleri ile TRT ve Genelkurmay Başkanlığı’na sevkiyat yapmaya başladı. Yorulmaz, saldırılar başlayınca sözlüsü Gülhan Aygün’ü arayarak, “Patlama yok, binayı taradılar” dedi. İlk patlamadan sonra ise "Bundan sonra kavga gürültü yok. Her şey çok güzel olacak" diyerek sözlüsünü teselli etti. Ancak FETÖ’cülerin Gölbaşı’na yaptığı ikinci saldırıda şehit düştü. Sözlüsü ile en son saat 23.30’da konuşan Aygün, sabah saatlerine kadar Yorulmaz’dan haber bekledi.

Şehadet haberini aldıktan sonra Yorulmaz’ın ailesi, cenazeyi Gölbaşı Morgu’nda buldu. Patlama olduğu esnada komiseri onu korumak için üzerine kapaklanmıştı. O nedenle Yorulmaz’ın vücut bütünlüğü bozulmadan cenaze ailesine teslim edildi. Şehidin naaşı Ankara’da düzenlenen törenin ardından memleketi Kırıkkale’ye gönderildi ve Kırıkkale Şehitliği’nde toprağa verildi.

“Bu meslekte ölüm kaçınılmaz”

Kırıkkale doğumlu Hakan Yorulmaz, 15 Temmuz Cuma günü doğmuştu, 28. doğum gününde hain darbeciler tarafından şehit edildi. Çankırı’da İşletme Fakültesi’ni kazanan Yorulmaz, tercihini Samsun’daki Polis Okulu’ndan yana kullandı. Ardından Özel Harekât Polisliğini seçerek Siirt’te görev aldı. 4 yıllık Siirt görevinin ardından Ankara’ya tayin olan Yorulmaz, Gölbaşı’nda 3 sene çalışmayı sürdürdü. Şehit Hakan Yorulmaz, “Bu meslekte ölüm kaçınılmaz” diyerek şehadeti bekliyordu.

Yarım kalan hayallerini sözlüsü tamamlayacak

Şehidin darbe girişimi gerçekleşmese bir ay sonra evleneceği sözlüsü Gülhan Aygün, siyasal bilgiler ve sinema-televizyon bölümlerini bitirdi. Tüm kariyer planlarını bir kenara bırakarak sözlüsünün tüm hayallerini gerçekleştirmeye karar verdiğini söyleyen Aygün, Yorulmaz’ın kardeşini iş sahibi yapmak ve babasına bir ev almak için elinden geleni yapacağını belirtiyor. Aygün, sözlüsü gibi Özel Harekat’ta çalışmak için de başvuruda bulundu. Şehit Hakan Yorulmaz’ın ismi, Kırıkkale’de bir spor lisesine verildi.

Haki Aras

Haki Aras
 

FETÖ hainlerinin 15 Temmuz gecesi gerçekleştirdiği saldırılarda şehit olan Ardahanlı Haki Aras, bir çocuk babasıydı. Serbest meslekle uğraşan 47 yaşındaki Aras, darbe girişimini haber alır almaz meydanlara çıktı. O gece Vatan Caddesi’nde darbeci askerlere direnen Aras, İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasının hainler tarafından ele geçirildiği haberi üzerine Saraçhane'ye doğru yöneldi. Aras, darbeci hainler tarafından açılan ateş sonucu şehit düştü.

8 yaşında bir kız çocuğuna sahip olan Haki Aras, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine gece 01.30'da dışarı çıktı. Vatan Caddesi'ne giden Aras, çektiği son video kaydında "Bu askerler bizim askerlerimiz olamaz. Bunlar üzerimize ateş ediyorlar" demişti.

Kardeşi Emrah Aras gece 00.00'da abisi Haki Aras'ı arayarak, "Sen rahatsızsın dışarı çıkma. Ben çıkıyorum" dedi. Fakat Haki Aras, "Onlar bir kaç tane çapulcu. Bu vatanı yıkamazlar, bu devleti bölemezler." dedi. Kardeşi ile konuşması sonlanmasının ardından iki kardeş darbeci hainlere karşı durmak için sokağa çıktı. Vatan caddesinde bulunan bir çay ocağında arkadaşlarını ile çay içen Haki Aras, arkadaşlarını da topladı. Vatan caddesinde darbecilerle karşı duran Aras, darbeci hainlerin belediye binasını ele geçirdiği haberine aldı. Bunun üzerine Saraçhane'ye doğru yöneldi. Hainlerin açtığı ateş sonucu şehit oldu.

15 Temmuz şehidi Hakkı Aras, Altınşehir Meydan Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Halil Hamuryen

Halil Hamuryen

15 Temmuz gecesi evinde istirahat ederken acil göreve çağrılan Halil Hamuryen, Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı’na gitti ve FETÖ’cülerin ikinci bombalı saldırısında şehit düştü.

Şehit Halil Hamuryen, 15 Temmuz günü Ankara Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı’nda mesaisini bitirdikten sonra evine geldi. 3 yaşındaki oğlu Borga’yı yatırdıktan sonra dinlendiği sırada FETÖ’cü askerlerin darbe girişimi üzerine görev başına çağırıldı.

Kuzeni Orhan Hamuryen, Gölbaşı’nın bombalandığı haberini alınca Halil Hamuryen’i aradı. Hamuryen kuzeninden, “Amca iyiyim, bizim orayı da bombaladılar, göreve çağırdılar, şarjım bitmek üzere ben seni ararım” cevabını aldı. İkinci patlamadan sonra Hamuryen’den bir daha haber alamayan ailesi, ertesi sabah Gölbaşı’na hareket etti. İki gün boyunca Gölbaşı’nda bekledikten sonra Gölbaşı Morgu’na giden kuzen Orhan Hamuryen cenaze listesinde şehidin ismini bulamadı. Hamuryen ailesi cenazeye ulaşmak için Ankara’daki morgları aramaya başladı. Onkoloji Hastanesi’nde kimliği belirsiz 19 cenaze içinde oğlundan alınan kan örneği sonucu Hamuryen’in naaşına ulaşıldı.

Halil Hamuryen 19 Temmuz Salı günü memleketi Van Erciş’e getirilerek gözyaşları içinde defnedildi. Tekbirlerle toprağa verilen Hamuryen’in cenaze törenine 5 bin kişi katıldı.

“Çocuğumu Ankara’da büyüt!”

Annesini küçük yaşta kaybeden Hamuryen, liseyi bitirdikten sonra kendi ayakları üzerinde durmaya çalıştı. Tekstildeki işini bırakarak Özel Harekât Polisi olan ve 4 yıl Hakkari Yüksekova’da görev yapan Hamuryen, aktif olarak operasyonlara katıldı. Ardından Erbil’de bir yıla yakın süre kaldı.

Şehit Halil Hamuryen, vefat etmeden önce eşine son olarak, “Benim başıma bir iş gelirse çocuğumu Ankara’da büyüt, Ankara’da okut” demişti. Şehit eşi bu vasiyeti gerçekleştireceğini söyledi. Şehidin memleketi olan Erciş’te FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında kapatılan Özel Serhat İlk ve Ortaokulu, yeni öğretim yılının başından bu yana Şehit Polis Halil Hamuryen Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak eğitim veriyor.

Halil Işılar

Halil Işılar

3 ay sonra askere gidecek olan Halil Işılar, 15 Temmuz gecesi arkadaşlarıyla halı saha maçından dönmüştü. Cumhurbaşkanının çağrısını duyar duymaz, spor kıyafetleri üzerindeyken ayakkabısını bile giymeye vakit bulamadan terliklerle meydanlara koştu. 22 yaşındaki genç şehit, Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde vatanını savunurken bombalı saldırı sonucu şehit düştü.

Şehit Halil Işılar, milli iradeye kurşun sıkıldığı gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile meydanlara koştu. Annesi gitmemesi için ikna etmeye çalışsa da onu dinlemedi. Işılar’ın babası oğlunun peşinden dışarı çıktı ancak Halil çoktan gözden kaybolmuştu.

Şehit Halil Işılar, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün önüne geldiğinde işgalcilere karşı gelmek için tankların üzerine çıktı. Darbe girişimin ilk saatlerinde FETÖ’cüler tarafından yapılan bombalı saldırıda üzerine şarapnel isabet etmesiyle şehit düştü.

Işılar’ın ailesi gece boyunca oğullarından bir haber bekledi. Haber alamayan aile, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne koştu. Şehadet haberini burada alan İcabi ve Hülya Işılar, oğullarının yan tarafının tamamen parçalanmış olduğunu gördü. Şehidin cenazesi teslim alındıktan sonra 18 Temmuz günü Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi.

Halit Gülser

Halit Gülser

9 kardeşinin geçimini üstlenen Diyarbakırlı polis memuru Halit Gülser, 6 yıldır görev yaptığı Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı’na FETÖ’cü hainler tarafından yapılan ilk bombalı saldırıda şehit edildi.

Şehit Halit Gülser, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi polis memuru olarak görev yaptığı Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı’na çağırıldı. Saat 23.00’te arabasını alıp görev yerine doğru yola çıktı. Ailesi evden çıktıktan 20 dakika sonra aradı ancak cevap alamadı. Gülser, Gölbaşı’na yapılan ilk saldırıda ağır yaralandı. Saldırının ardından kaldırıldığı hastanede tedavi altına alınan polis memuru Halil Gülser, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şehidin cenazesi ailesine teslim edildikten sonra Türk bayrağına sarılı naaşı, Diyarbakır Özel Harekât Şube Müdürlüğüne getirildi. Bir süre omuzlarda tekbirler eşliğinde cenaze nakil aracına taşınan şehidin cenazesi, toprağa verilmek üzere Dicle ilçesine götürüldü.

Kardeşlerini okutuyordu

Aslen Diyarbakırlı olan Şehit Halit Gülser, kendisine meslek olarak polisliği seçti. 11 yıldır görev başında olan Gülser, 6 sene önce Özel Harekât Daire Başkanlığı’na geçti. 29 yaşındaki Şehit Polis Halit Gülser, 10 kardeşin en büyüğüydü ve Ankara’da kardeşleri ile birlikte yaşıyordu. Kardeşlerine hem maddi hem manevi destek sağlayan Gülser, meslek hayatı boyunca onları yetiştirmek için çabaladı.

Ağabeyi ile en son Ramazan Bayramı’nda bir araya geldiklerini ve görüştüklerini belirten şehidin küçük kardeşi 12 yaşındaki Hüseyin Gülser, "Abim çok iyi bir insandı. Fakirlere hep yardım ederdi. Abimi en son Ramazan Bayramı’nda gördüm. Gelmişti onunla burada görüştük. Buraya geldiğinde bana silah almıştı, şakalaşıyorduk, çok özledim onu. Erkekseler yerden gelseydiler, neden yukarıdan bombalarla saldırdılar. Bunu hiçbir insan yapmaz, böyle bir hainliği hiç kimse yapmaz ama onlar yaptılar" dedi.

Polis memuru Halit Gülser’in adı, doğum yeri olan Diyarbakır’ın Dicle İlçesi Pekmezciler Köyü'ndeki okula verildi.

Halit Yaşar Mine

Halit Yaşar Mine

15 Temmuz kanlı darbe girişimi gecesi Topkule Kışlası'nda şehit düşen Albay Sait Ertürk'ün emrindeki askerlerden biri olan Uzman Çavuş Halit Yaşar Mine, çatışmada şehit düştü. 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Kışlası’nda darbecilere müdahale esnasında şehit olan Piyade Uzman Çavuş Halit Yaşar Mine, “Bin defa da kanım aksa yine de şehit olmak isterim” diyordu.

Şehit Uzman Çavuş Halit Yaşar Mine, darbe girişimi gecesinde görev alan en kıdemli asker Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk’le yola çıktı. Hain girişime karşı koymak için iki komutanın liderliğinde dörder kişilik iki tim kuruldu. Böylelikle tankların, silahların ve askerlerin dışarı çıkması engellenerek, tugay içindeki hareketlenme durdurulacaktı. İki tim, farklı noktalardan hainleri yakalamak ve güvenlik birimlerine teslim etmek maksadıyla karargâha doğru ilerledi. Ancak FETÖ’cü hainlerle mücadele ederken Halit Yaşar Mine yaralandı. Mine kaldırıldığı hastanede 18 Temmuz’da şehadete kavuştu.

Ailesi Mine’nin cenazesini teslim aldıktan sonra baba ocağı olan Adana’ya götürdü. Cenaze, helallik alındıktan sonra Sabancı Merkez Camii'ne getirildi. Şehit Halit Yaşar Mine, 19 Temmuz’da Adana Asri Mezarlık’taki şehitliğe defnedildi.

“Bin defa kanım aksa yine de şehit olmak isterim”

Aslen Yozgatlı olan Şehit Halit Yaşar Mine, ilk ve ortaokul eğitimini Adana’da tamamladı. Selçuk Üniversitesi Muhasebe Bölümü’nü bitirdikten sonra çok istediği polislik mesleği için kolları sıvadı. 3 kez Polislik Uzmanlık Sınavı’na giren Mine, ardından Piyade Uzman Çavuş olarak görev aldı. İstanbul’da göreve başlayalı 3,5 yıl olmuştu. Evine, ailesine, vatanına düşkün olan Mine, “Bin defa kanım aksa yine de şehit olmak isterim” diyordu.

Şehit Halit Yaşar Mine’nin ismi, Adana Seyhan’da bir ortaokula verildi.

Hasan Kaya

Hasan Kaya

46 yaşındaki Hasan Kaya, kalkışma haberini öğrenir öğrenmez darbenin en önemli savunma hatlarından olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne koştu. Köprüde hainlerin kurşunlarına hedef olan Sivaslı inşaat ustası Kaya, burada şehit oldu.

Şehidin cenazesi 16 Temmuz’da ikindi namazına müteakiben Kavacık Hasan Yavuz Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından defnedildi.

Binlerce Beykozlu Onu Uğurladı

Cenaze törenine ailesi ve akrabalarının yanı sıra binlerce Beykozlu da katılarak tekbir ve salavatlarla şehidi ebedi yolculuğa uğurladı.

1970 doğumlu 2 çocuk babası Şehit Hasan Kaya, 15 Temmuz’da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde şehit edilmesinin ardından manevi hatırasını yaşatmak adına şehidin adı, mahallesinde bulunan bir ilkokula verildi.

Hasan Altın

Hasan Altın

15 Temmuz gecesi, “Ben dönmeyeceğim” diyerek vatanını korumak için yola çıkan Hasan Altın, Mamak Caddesi’nde üzerine çıktığı tanktan açılan ateş sonucu yaralandı. Kaldırıldığı hastanede ailesine, “Beni bir asker vurdu, gazi oldum ama inşallah şehit olacağım” demişti.

Şehit Hasan Altın, haberlerde 15 Temmuz Köprüsü’nün kapandığını görünce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısını beklemeden harekete geçti. Evden çıkarken onunla gelmek isteyen oğlu Fazlı Altın’a, “Evlat sen bilmiyorsun, asker dışarı çıktığında kesin bir şey vardır. Allah göstermesin kötü bir sonuç doğarsa anneni, kız kardeşini, karını başka bir yerde bulursun. Seni de alıp iftira atarlar ya da öldürürler, götürürler” dedi. Çıkarken eşine, “Ben dönmeyeceğim” deyip merdivenlerden koşarak gitti.

Aynı zamanda Mamak AK Parti İlçe Teşkilatı’nda Yönetim Kurulu Üyesi olan Hasan Altın, Whatsapp grubundan teşkilatla haberleşti. Saat 22.00-22.30 sıralarında tüm teşkilat üyeleri toplanarak Mamak Caddesi’ne yöneldi. Mamak Caddesi’ne vardığında yoğun bir kalabalıkla karşılaşan Altın, tankları durdurmak için üzerine çıktı. O esnada tankın kapağını açan bir darbeci asker tarafından vuruldu. Yaralandığı sırada şehadet getirmeye başlayan Altın, hastaneye kaldırıldı.

Hasan Altın, gece saat 02.00’de alındığı ameliyattan saat 06.00’da çıktı. Ameliyat sonrası ailesi ile görüşen Altın, “Beni bir asker vurdu, gazi oldum ama inşallah şehit olacağım” dedi. Akşam saatlerine kadar sağlıyı iyi durumda seyreden Altın, birden ağırlaştı ve yoğun bakıma alındı. Sabaha kadar yoğun bakımda kalan Hasan Altın, saat 05.50’de şehit oldu.

60 yaşında Kur’an okumayı öğrendi

Petrol Ofisi Genel Müdürlüğü İş Hizmetleri Şube Müdürü Hasan Altın, torunlarıyla vakit geçirmeyi çok seviyordu. Son zamanlarda Kur’an-ı Kerim okumayı öğrenen Altın, 15. cüze geçmişti. Hatim yapma hayali kuran Altın’ın hatmini, ailesi tamamladı.

Şehit Hasan Altın’ın ismi, şehit edildiği Ankara Mamak’ta bir ortaokula verildi.

Hasan Gülhan

Hasan Gülhan

Terörle Mücadele Daire Başkanı Turgut Arslan’ın koruması olan Hasan Gülhan, 15 Temmuz gecesi FETÖ’cü hainlerin saldırısı sonucu Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü önünde şehit düştü. Gülhan’ın Üsteğmen abisi de bir operasyon sırasında şehit olmuştu.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi, Terörle Mücadele Daire Başkanı Turgut Arslan'ı koruma görevi yapan Hasan Gülhan, darbeci hainlere karşı durmak üzere amiri ile Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gitti. Darbeci hainler tarafından düzenlenen saldırı sonucu orada şehit olan Gülhan, Çankırı'nın Eldivan ilçesinde düzenlenen cenaze törenin ardından torağa verildi.

46 yaşında ve 2 çocuk babası olan Hasan Gülhan’ın cenazesi, memleketi Çankırı'da, ağabeyi Şehit Üsteğmen Yılmaz Gülhan'ın mezarının yanına defnedildi.

Hasan Yılmaz

Hasan Yılmaz

Hasan Yılmaz, FETÖ’nün gerçekleştirdiği hain darbe girişiminde Akıncı 4. Ana Jet Üssü’nde darbecilere direnen binlerce kişiden biriydi. Üsse birlikte gittiği kızını kurtarmak için darbeciler halka ateş açtığı sırada kızının üzerine kapaklanan Yılmaz, kızını kurtardı ancak kendisi şehit oldu.

Şehit Hasan Yılmaz, 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine sokağa çıktı. FETÖ’cü askerlere karşı direnmek için 16 yaşındaki kızı ile Ankara Akıncılar 4. Ana Jet Üssü’ne gitti.

Kızına siper oldu başından vuruldu

Akıncı Üssü’nde yoğun çatışma arasında kalan Yılmaz, eşini aradı ve helallik istedi. Darbeci askerler ateş açmaya başladığında kızını korumak için üzerine kapaklanan Yılmaz, kızını kurtarmaya çalışırken kafasından vuruldu. Yılmaz’ın kızı ise gözünden yaralandı. Kızının yanı başında vurulan, ardından hastaneye kaldırılan 44 yaşındaki Hasan Yılmaz, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Ankara Kazan Ulu Camii'nde kılınan öğlen namazının ardından son yolculuğuna uğurlanan şehidin cenaze namazına binlerce vatandaş katıldı. Kazan Şehitliği'nde toprağa verilen Yılmaz, evli ve 2 çocuk babasıydı.

Şehit Hasan Yılmaz’ın adı, Erzurum Palandöken’de açılan bir imam hatip lisesine verildi.

Hikmet Baysal

Hikmet Baysal

FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi sırasında hainlere karşı durmak için arkadaşı Ferdi Yurduseven ile birlikte Atatürk Havalimanı’na giden 23 yaşındaki Kastamonulu Hikmet Baysal, arkadaşı ile olaylar yatışıp darbeciler püskürtüldükten sonra Sultangazi’de bulunan evlerine dönmek üzere motosikletle yola çıktı. Ancak iki arkadaş geçirdikleri elim trafik kazası sonucu şehit oldu.

“Vatan ve bayrak sevgisi taşıyan bir çocuktu”

Şehit Hikmet Baysal’ın annesi, ‘’Oğlum maneviyatı yüksek, vatan ve bayrak sevgisi taşıyan bir çocuktu. Acı ve gururu birlikte yaşıyoruz’’ şeklinde açıklama yaptı.

Kastamonu nüfusuna kayıtlı Hikmet Baysal’ın cenazesi, yakınlarının gözyaşları arasında ebedi ikametgahına uğurlandı.

Hurşit Üzel

Hurşit Uzel

Özel Harekat Polisi Hurşit Uzel aslen Hataylıydı. Gelecek yıl emekli olma planları kuran Uzel, 15 Temmuz gecesi hainler tarafından şehit edildi.

21 yıllık polis memuru Uzel, Ankara Gölbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne düzenlenen hava saldırısı sonucu şehit oldu. 45 yaşındaki Hurşit Uzel’in vefatının ardından yazdığı şiirler ortaya çıktı. Yazdığı bir şiirde bulunan “Oluk oluk akacağız kan gibi bu birliği yaşatacağız insan gibi” mısrası onun şehadeti beklediğinin bir göstergesi gibiydi.

Şehit Hurşit Uzel’in 6 yaşındaki Ahmet Reşit, 15 yaşındaki Zeynep Sude ve 19 yaşındaki Hilal adında 3 evladı yetim kaldı. Şehidin cenazesi Hatay Kırıkhan Mezarlığına defnedildi.

2 yıldır Ankara’da görev yapan Şehit Hurşit Uzel’in adı Kırıkhan’da bir ortaokula verildi.

Hüseyin Göral

Hüseyin Göral

Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı’nda polis memuru olarak görev yapan Hüseyin Göral, FETÖ’nün bombalı saldırısıyla şehit düştü. Hain saldırıyla şehit olan Göral’ın eşi 3,5 aylık hamileydi.

15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece, görev yaptığı Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı’na çağırılan Şehit Hüseyin Göral, FETÖ’cü askerlerin Gölbaşı’na yaptığı ilk bombalı saldırıda hayatını kaybetti.

Polis memuru Hüseyin Göral’ın naaşı memleketi Elazığ’a getirildi. Mevlana Camii’nde namazı kılınan Göral’ın cenazesi, defnedilmek üzere merkeze bağlı Yürekli Köyü’ne götürüldü.

6 ay sonra çocuğu olacaktı

26 yaşındaki Hüseyin Göral, 6 yıldır polis olarak çalışıyordu. Tayini Ankara’ya çıktığı halde devamlı Silopi, Cizre ve Nusaybin’e göreve gidiyordu. 15 Temmuz günü bayram izni için Ankara’ya gelen Hüseyin Göral, ardında 3,5 aylık hamile bir eş bıraktı. Şehit Polis Hüseyin Göral’ın ismi, Elazığ’da bulunan bir imam hatip ortaokuluna verildi.

Hüseyin Güntekin

Hüseyin Güntekin

Askerliğini Cudi Dağı’nda teröristlerle mücadele ederek yapan Hüseyin Güntekin, 15 Temmuz gecesi asker kıyafeti içindeki teröristlere karşı da direndi. Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde kurşunlara hedef olarak şehit edildi.

15 Temmuz akşamı FETÖ’cülerin hain darbe girişimini haber alan Şehit Hüseyin Güntekin, saat 00.00 sıralarında evden çıktı. Çatışmaların yoğun şekilde yaşandığı İl Emniyet Müdürlüğü’ne doğru yol aldı. Son olarak saat 01.55’te bacanağı ile telefonda konuşan Güntekin, “Tankları insanların üzerine sürüyorlar” dedi. Telefon konuşmasının ardından 35 dakika boyunca çatışmanın ortasında kalan Güntekin, FETÖ’cülerin kurşunlarına hedef oldu. Hastaneye saat 02.35’te getirildikten sonra sabah saatlerinde şehadete kavuştu.

Türk bayrağına sarılı cenaze, otopsi işlemlerinin ardından Karşıyaka Mezarlığı'ndaki Ahmet Efendi Cami avlusuna getirildi. Törenin ardından Hüseyin Güntekin’in cenazesi Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi.

Çevresi tarafından vatanını ve milletini seven bir insan olarak bilinen 43 yaşındaki Hüseyin Güntekin, kasaplık yaparak geçimini sağlıyordu.

Hüseyin Kalkan

Hüseyin Kalkan

Polis memuru Hüseyin Kalkan, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi kamyon ve TOMA’ları Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün önüne çekerek tankların girişini engellemeye çalıştı. Kalkan, darbecilerin üzerine ateş açması sonucu şehit edildi.

Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü’nde polis memuru olarak görev yapan Hüseyin Kalkan, 15 Temmuz günü Devlet Büyüklerini Koruma Şube Müdürlüğü’ndeydi. Akşam eve geldikten sonra darbe girişimi nedeniyle tekrar göreve çağırıldı. Kapatılan yollar nedeniyle emniyetin arka girişinden binaya girmeyi başaran Hüseyin Kalkan, mesai arkadaşlarıyla TOMA’ları yollara, halden gelen kamyonları ise emniyetin önüne çekmeyi başardı. Polis arkadaşları korunmak için kamyonların arkasına geçmeyi teklif etse de Kalkan, “Ağabey ölümden ötesi yok” diyerek büyük bir cesaretle şehit olmayı göze aldı.

“Asker – Polis kardeştir” dedi 7 kurşun yedi

Polis memuru Hüseyin Kalkan, gecenin ilerleyen saatlerinde FETÖ’cü askerlerin saldırıları giderek arttığında bir tankın önüne geçerek tekbir getirdi. “Asker polis kardeştir” diye bağıran Hüseyin Kalkan’a darbeci albayın emri üzerine ateş edildi. Meslektaşı, sırtüstü yere düşen Kalkan’ın yüzünde gülümseme gördü. “Gülme, kalk” diyerek onu kaldırmaya çalıştı ancak Hüseyin Kalkan çoktan şehadete kavuşmuştu.

Kardeşi Cengiz Kalkan, sabaha karşı şehit polis memurundan bir haber alabilmek için tüm hastaneleri dolaştı. Saat 06.00’da Hacettepe Tıp Fakültesi’nde bulduğu kardeşi için kriz masasındaki doktorlarla görüştüğünde “yarı ölü şekilde geldi, kurtaramadık” cevabını aldı. Hüseyin Kalkan’ın vücudundan 7 kurşun çıkarıldı.

Polis memuru Hüseyin Kalkan, Kocatepe Camii’nde düzenlenen törenle ebediyete uğurlandı. Kalkan’ın cenazesi Etimesgut’ta Elvanköy Mezarlığı’na defnedildi.

“Çocuklara dondurma dağıtırdı”

45 Yaşındaki Hüseyin Kalkan, 1992’de başladığı Özel Harekat görevi süresince Cizre’deki operasyonların tümüne katıldı. 17 sene Milli Savunma Bakanlığı’nın korumalığını yaptı.

Hüseyin Kalkan hiç evlenmedi ancak içindeki çocuk sevgisi herkes tarafından biliniyordu. Yakınlarının bildirdiğine göre sokaktaki çocuklara dondurma dağıtır onları sevindirirdi.

Şehit Hüseyin Kalkan’ın ismi, İzmir’de bulunan bir Anadolu imam hatip lisesine verildi.

Hüseyin Kısa

Hüseyin Kısa

15 Temmuz darbe girişimi gecesi ikamet ettiği Esenler’den havaalanına gitmek için harekete geçen Hüseyin Kısa, otobana çıktığında darbecilerin tanklarıyla yüz yüze geldi. 29 yaşındaki Kısa, darbecileri durdurmak isterken hain askerler onu tankla ezdi.

Şehit Hüseyin Kısa, 15 Temmuz akşamı çalıştığı Bayrampaşa’daki torna imalathanesinden abisiyle birlikte çıktı. Eve geldiğinde televizyondan FETÖ’nün darbe girişimine yönelik haberleri alan Kısa, Esenler Emniyet Müdürlüğü’ne doğru yola çıktı. Daha sonra Havalimanına geçmek istedi, bunun için otobana çıkan Kısa, darbeci askerlerin tankları ile karşılaştı.

Ailesinin kendisinden haber alamadığı Hüseyin Kısa’nın abisi Bekir Kısa, kardeşini bulmak için hastane hastane dolaştı. Sabah namazından sonra Bağcılar Devlet Hastanesi’ne giden Kısa ailesi, Hüseyin Kısa’nın ismini sorduklarında kimsesiz bir cenazenin bulunduğunu öğrendi. Kimlik tespiti için morga indiklerinde Hüseyin Kısa’nın cenazesiyle karşılaştılar.

“Türk bayrağını üzerime örtersiniz”

Hüseyin Kısa, şehit edilmeden bir süre önce eşine bir Türk bayrağı vermiş ve öldüğünde bayrağın üzerine örtülmesini istemişti. Evli ve bir çocuk babası olan Kısa’nın 2 yaşındaki kızı Nisa, babasıyla aynı kaderi paylaştı. Hüseyin Kısa da 2 yaşındayken annesini kaybetmişti.

Şehit Hüseyin Kısa’nın cenazesi memleketi Tokat’a defnedildi. Şehidin ismi, Tokat Zile’de bir ortaokula verildi.

Öğeler: 1 - 20 / 20

HALİL KANTARCI

ESNAF

  • Doğum Tarihi1 Ocak 1980
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı3
  • MesleğiEsnaf

 

HALİL İBRAHİM YILDIRIM

İŞÇİ

  • Doğum Tarihi1 Ocak 2001
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Memleketiİstanbul
  • Medeni DurumuBekar
  • Mesleğiİşçi

 

HAKAN GÜLŞEN

GÜVENLİK AMİRİ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1972
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı2
  • MesleğiGüvenlik Amiri
  • Çalıştığı KurumAlfa Güvenlik

 

HAKAN ÜNVER

ECZACI TEKNİSYENİ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1978
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı2
  • MesleğiEczacı Teknisyeni

 

HAKAN YORULMAZ

POLİS

  • Doğum Tarihi14 Temmuz 1988
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiPolis
  • Çalıştığı KurumGölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı Büro Memurluğu

 

HAKİ ARAS

SERBEST MESLEK

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1968
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • MemleketiArdahan
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı1
  • MesleğiSerbest Meslek

 

HALİL HAMURYEN

POLİS

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1976
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı1
  • MesleğiPolis
  • Çalıştığı KurumGölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı

 

HALİL IŞILAR

ELEKTRİKÇİ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1993
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiElektrikçi
  • Bitirdiği OkullarAnkara Meslek Lisesi Elektrik Elektronik Bölümü

 

HALİT GÜLSER

POLİS

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1987
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiPolis
  • Çalıştığı KurumGölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı

HALİT YAŞAR MİNE

PİYADE UZMAN ÇAVUŞ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1987
  • Şehadet Tarihi17 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiPiyade Uzman Çavuş
  • Bitirdiği OkullarSelçuk Üniversitesi Muhasebe

 

HASAN KAYA

İNŞAAT USTASI

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1969
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • MemleketiSivas
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı2
  • Mesleğiİnşaat Ustası

 

HASAN ALTIN

EMEKLİ ŞUBE MÜDÜRÜ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1954
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı3
  • MesleğiEmekli Şube Müdürü
  • Çalıştığı KurumPetrol Ofisi Genel Müdürlüğü İş Hizmetleri

 

HASAN GÜLHAN

POLİS

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1969
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı2
  • MesleğiPolis
  • Çalıştığı KurumTerörle Mücadele Daire Başkanlığı

 

HASAN YILMAZ

İŞSİZ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1971
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı2
  • Mesleğiİşsiz

 

HİKMET BAYSAL

İŞÇİ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1992
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Memleketiİstanbul
  • Medeni DurumuBekar
  • Mesleğiİşçi

 

HURŞİT ÜZEL

POLİS

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1970
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • MemleketiHatay
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı3
  • MesleğiPolis
  • Çalıştığı KurumAnkara Gölbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü

 

HÜSEYİN GÖRAL

POLİS

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1989
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı1
  • MesleğiPolis
  • Çalıştığı KurumGölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı

 

HÜSEYİN GÜNTEKİN

KASAP

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1972
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı2
  • MesleğiKasap

 

HÜSEYİN KALKAN

POLİS

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1970
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiPolis
  • Çalıştığı KurumAnkara Emniyet Genel Müdürlüğü

 

HÜSEYİN KISA

TORNACI

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1986
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı1
  • MesleğiTornacı

 

Konu - Sayfa Ayıraçları