R

Biyografiler

Ramazan Sarıkaya

Ramazan Sarıkaya

15 Temmuz darbe girişimi gecesi hainlere karşı koymak için Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediye binası önüne giden Ramazan Sarıkaya, hainler tarafından açılan ateş sonucu kasıklarından yaralanarak hastaneye kaldırıldı. İki ayrı ameliyat geçiren ve bir ay süren yaşam mücadelesini kaybeden Sarıkaya, kaldırıldığı Haseki Hastanesi’nde şehit oldu.

Malatyalı ve 4 çocuk babası şehit Şarıkaya’nın oğlu Talha Sarıkaya, “İnşallah biz de o mertebeye ulaşırız. İnşallah ölümümüz o şekilde olur. Ben hiç üzülmüyorum, mutluyum. Vefat etmek için en güzel yolu buldu” dedi.

Sarıkaya, babasının olay günü Saraçhane'ye gittiğini anlatarak, “Bir asker tarafından vurulmuş. Vücuduna 2 kurşun gelmiş. Birisi kalın bağırsağına diğeri de kasıklarına isabet etmiş. Oradaki bir yardımsever tarafından hemen hastaneye kaldırılmış. Orada ameliyata almışlar. Ameliyatı başarılı olmuştu. Bilinci de yerindeydi bir hafta kadar. Yanına gidiyorduk. Sonra yoğun bakıma aldılar tekrar. Bir aydır yoğun bakımdaydı. Çoklu organ yetmezliği başladı. Sonra da kalp krizi sonucu vefat etti.” şeklinde konuştu.

Şehit Ramazan Sarıkaya, Fatih Camisi'nde öğle namazına müteakiben kılınan cenaze namazının ardından, tekbirler eşliğinde Edirnekapı Şehitliğine defnedildi.

52 yaşındaki Şehit Ramazan Sarıkaya'nın ismi, Malatya Büyükşehir Belediyesi Eğitim Merkezi'ne ve İstanbul Avcılar’da bir imam hatip ortaokuluna verildi.

Ramazan Konuş

Ramazan Konuş

FETÖ darbe girişimini haber aldıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla Genelkurmay Başkanlığı’nın önüne giden Şehit Ramazan Konuş, darbecilerin helikopterden attığı bomba sonucu şehit düştü. Konuş’un eşi ve kızı da aynı saldırıda yaralandı.

Bandırma'da yaşayan ancak tatil için Ankara'da bulunan çocuklarını almaya geldiği gün FETÖ'nün darbe girişiyle karşı karşıya kalan Veteriner Hekim Ramazan Konuş, büyük kızı ve eşiyle darbeye karşı durdu ve olay yerinde şehit oldu. Yaralanan anne ve kızı ise Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı.

Eşi ve kızının ellerinden sımsıkı tutarak, “Bugün şehit olma günü” diyen Ramazan Konuş, “Bu bir vatan mücadelesi, bugün ölmeyeceksek ne zaman öleceğiz” demişti.

Oğlunun acısına dayanamadı

Bandırma İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli Veteriner Hekim Konuş, helikopterlerin alçak uçuş yapması üzerine eşi ve kızı ile el ele tutuştu. Konuş, darbeci hainler tarafından Genelkurmay Başkanlığı önüne atılan bomba ile şehadete yürürken eşi Hacer ve kızı Rumeysa, saldırıdan yaralı olarak kurtuldu.

49 yaşındaki Ramazan Konuş, düzenlenen cenaze töreninin ardından memleketi Niğde'de toprağa verildi. Oğlu Ramazan Konuş’un acısına dayanamayan babası ise 5 gün sonra vefat etti.

Şehit Ramazan Konuş’un ismi, Balıkesir Bandırma’da bir imam hatip ortaokuluna verildi.

Ramazan Meşe

Ramazan Meşe

Demokrasi nöbetlerinin genç şehidi Ramazan Meşe, şehadete 18 Temmuz günü darbe protestoları sırasında kavuştu.

15 Temmuz gecesi hainlerin darbe kalkışmasından haberdar olan Ramazan Meşe, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla eniştesi Murat Çalı’yla birlikte Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne gitti. En uzun geceyi hiçbir zarar görmeden geçiren Meşe, tüm Türkiye’de sürdürülen demokrasi nöbetlerine katılmaya devam etti.

Ramazan Meşe, 18 Temmuz günü nöbete gitmek için hazırlandı. Şehit olacağını hissetmişçesine banyosunu yapıp süslenen Meşe, ablasının “Hayırdır Ramazan düğün mü var neden süsleniyorsun” sorusuna, “Bugün çok farklı bir gün. Beni unutmayın, sizi çok seviyorum” cevabını vererek evden çıktı. Nöbetin üçüncü gününde Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) önünde darbe girişimine karşı protesto gösterisine katıldı.

AKOM önünde sürdürülen nöbetten arkası açık kamyonette bayraklarla dönen yaklaşık 20 kişilik grubun üzerine, Hasdal Okmeydanı TEM bağlantı yolu üzerinde Nurtepe Köprüsü'nden ateş açıldı. DHKPC tarafından taranan kamyonette bulunan Meşe, kafasından aldığı kurşunla şehit oldu.

Marangozluk yapan Gümüşhaneli Ramazan Meşe, askerliğini Hakkâri’de jandarma piyade olarak yapmış ve şehit olmayı çok istemişti. Yetim olduğu için ablalarının yanında büyüyen, alçak gönüllüğü ve mütevazılığı ile tanınan 25 yaşındaki Meşe, çok istediği şehadete 18 Temmuz gecesi kavuştu.

Recep Büyük

Recep Büyük

15 Temmuz hain darbe kalkışmasında çatışmaların en çetin olduğu yerlerden olan Boğaziçi Köprüsü’nde darbecilere direnen Recep Büyük, sağ göğsünün altını hedef alan keskin nişancı kurşunuyla şehit oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı çağrı ile kardeşi Harun Büyük’ü de yanına alarak Boğaziçi Köprüsü’ne giden Recep Büyük, tanklara ve kurşunlara göğüs gerdi. Keskin nişancının hedefi olan Büyük, saat 02.45’te sağ göğsünün altından vuruldu. Hızla hastaneye kaldırılan ve ameliyata alınana kadar kardeşi ile konuşan Büyük, “Babama haber verdiniz mi” diye sordu. Ailesi ameliyattan sağ salim çıkar umudu ile beklerken, Recep Büyük şehadete yürüdü.

Market işleten 37 yaşındaki Büyük’ün cenazesi, 17 Temmuz günü Karacaahmet Mezarlığı’nda defnedildi.

Recep Gündüz

Recep Gündüz

Recep Gündüz, gündüzünü oruçlu geçirdiği 15 Temmuz’un gecesinde şehadet şerbetini içti. FETÖ'cü hainlerin kapattığı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne tekbirlerle yürüyen Gündüz, darbecilerin kurşunlarına hedef oldu. Ağır yaralanan Gündüz, kaldırıldığı hastanede şehit oldu.

Şehit Recep Gündüz, inşaat işçisi olarak çalışıyordu. 15 Temmuz günü Boğaziçi Köprüsü’ne yakın bir yerde bulunuyordu. Oruçlu geçirdiği günün akşamı, yaşanan hain kalkışmadan haberdar olur olmaz namazını kılıp 2 arkadaşıyla birlikte köprüye yöneldi. Recep Gündüz bu sırada Erzincan’da bulunan ailesini aradı ve annesine, “Babama sahip çık dışarı çıkmasın” dedi.

Recep Gündüz, arkadaşları ile darbecilere geçit vermediği köprüde kurşunlara hedef oldu. Gece yarısı 00.00’da G3 mermisi ile bacaklarının arasından vuruldu. Ağır yaralanan Gündüz, hastaneye kaldırılırdı. Hastaneye gidene kadar yol boyunca aynı anda vurulduğu polisin durumunu soran Gündüz, son nefesini vereceği vakit salavat getirip helallik isteyerek şehitlik makamına kavuştu.

27 yaşındaki Recep Gündüz, düzenlenen cenaze töreninin ardından 18 Temmuz’da Erzincan’a defnedildi. Şehidin ismi, memleketi Erzincan Tercan’da bir Anadolu imam hatip lisesine verildi.

Resul Kaptancı

Resul Kaptancı

Yufkacı Resul Kaptancı, 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Başkanlığı’na önünde hainlerin 4 kurşunuyla şehit oldu. Kaptancı, 16 Temmuz günü sevdiği kızı istemeye gidecekti.

Resul Kaptancı, 15 Temmuz gecesi darbeci hainlerin F-16’larla yaptığı alçak uçuşların sesine uyanarak olaylardan haberdar oldu. Diğer vatanseverler gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla kendisini dışarı attı. Yoldayken kardeşi Mehmet Kaptancı ile telefonda görüştü. Kardeşi, "Eve dön ağabey. Her yer çok karışık" dedi. Kaptancı,"Merak etme ağabeyin gelecek ama hakkını helal et" diye cevap verdi. Resul Kaptancı, ardından babasını arayıp helallik aldı.

“Biz varken darbe neymiş!”

Genelkurmay Başkanlığı’na doğru yola çıkan Resul Kaptancı, sosyal medya hesabından "Biz varken darbe neymiş! Vatanı bu hainlere teslim etmeyelim, sokağa çıkın" paylaşımında bulundu. Arkadaşları ile birlikte Genelkurmay Başkanlığı’na giren Kaptancı, darbeci hainler tarafından açılan ateş sonucu ikisi kolundan, biri göğsünden, biri de kafasından olmak üzere dört kurşunla şehit edildi.

Ailesi, yufkacılık yapan Resul Kaptancı’nın cenazesini iki gün sonra Ankara Numune Hastanesi'nin morgunda buldu. Düzenlenen törenin ardından şehidin cenazesi Haymana Yurtbeyli Köyü'nde defnedildi.

16 Temmuz günü sevdiği kızı isteyecek olan Kaptancı, çiçeğini, çikolatasını, yüzüğünü hazırlamış, büyük bir heyecanla o anın gelmesini bekliyordu. Resul Kaptancı darbe gecesi arkadaşına, “Sevdiğime kavuşamayacağım her halde” demişti.

Rüstem Resul Perçin

Rüstem Resul Perçin

15 Temmuz gecesi darbecilerin kalkışmasını televizyon ekranlarından öğrenen henüz 17 yaşındaki Rüstem Resul Perçin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısını beklemeden Beştepe’ye koştu ve orada kurşunların hedefi olarak darbenin en genç şehitlerinden biri oldu.

Resul Perçin, kardeşi ve amcası ile birlikte korsan bildirinin TRT ekranlarında okunması üzerine evden çıkarak Beştepe’ye gitti. Olayların alevlendiği noktalardan biri olan Beştepe’ye ulaşalı henüz 15 dakika olmadan darbecilerin kurşunlarına hedef oldu. Amcası Mustafa Perçin, ağır yaralanan Resul’ü alıp hastaneye götürmek istedi. Ancak darbeciler “yaklaşma vururuz” dediler ve Resul’ü almasına izin vermediler. Şehidin amcası, ağır yaralanan yeğenini bir süre sonra güçlükle alarak Turgut Özal hastanesine götürdü. Ancak FETÖ’yle irtibatı olan hastane ‘çok kalabalık’ bahanesi ile Resul’ü kabul etmedi. Resul oradan Gazi hastanesine götürüldü ve orada da şehit oldu.

“Çocuklarım vatan için feda olsun”

Elektrikçilik yapan Resul Perçin, “Askere gidip uzman çavuş olup şehit olacağım” diyordu. Amcası, Resul’e dair hatırladığı en değerli şeyi şu sözleri ile ifade ediyor: “Resul’ün naaşı çok güzel kokuyordu. O kokuyu ben 2 yerde aldım, bir Uhud şehitliğinde bir de Eyüp Sultan’da.”

Şehidin babası Necmi Perçin ise “6 çocuğum var. Bütün çocuklarım vatan için feda olsun. Oğlum doğuda askerlik yapıp şehit olmak istiyordu. Söz konusu vatansa gerisi teferruattır’’ açıklamasında bulundu.

Şehidin ismi, Kırklareli Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim Uygulama Merkezi’ne verildi.

Öğeler: 1 - 7 / 7

RAMAZAN SARIKAYA

İŞÇİ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1960
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • MemleketiMalatya
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı4
  • Mesleğiİşçi

 

RAMAZAN KONUŞ

VETERİNER

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1966
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı3
  • MesleğiVeteriner
  • Çalıştığı KurumBandırma İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

 

RAMAZAN MEŞE

MARANGOZ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1990
  • Şehadet Tarihi17 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiMarangoz

 

RECEP BÜYÜK

ESNAF

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1978
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiEsnaf

 

RECEP GÜNDÜZ

SU TESİSATÇISI

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1988
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiSu Tesisatçısı

 

RESUL KAPTANCI

ESNAF

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1982
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • MesleğiEsnaf

 

RÜSTEM RESUL PERÇİN

ELEKTRİKÇİ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1997
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiElektrikçi

 

Konu - Sayfa Ayıraçları