U-Ü
Biyografiler
Ufuk Baysan
Ufuk Baysan
Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı’nda Emniyet Müdürü görevinde bulunan Ufuk Baysan, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında mesaideydi. 42 yaşındaki Baysan, Özel Harekât binasına atılan ikinci bombada şehit oldu.
Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı’nda görevinin başında olan Baysan, eşi Nuriye Baysan ile en son 23.30’da görüştü ve ona “Biz televizyondan darbe girişimi olduğunu öğrendik. Kendinize dikkat edin” dedi. Başkanlığa düzenlenen bombalı saldırıda şehit düşen Baysan, 18 Temmuz günü düzenlenen cenaze töreninin ardından Düzce Beyköy’de toprağa verildi.
“Ben müsterihim”
Düzce’nin Beyköy beldesinde ikamet eden 4. Sınıf Emniyet Müdürü Ufuk Baysan’ın babası, oğlunun mesleğini hakkı ile yaptığını söyledi. Ramazan Baysan, "Ben Ufuk Baysan’ın babasıyım. Oğlumun şehit olduğu haberini dün akşam aldım. Oğlum mesleğini hakkı ile yapıyordu. Mesleğini severek, canı gönülden, okul yıllarından itibaren, hiç aksatmadan, kaytarmadan yapan bir kişiydi. Ben babası olarak müsterihim. Devleti için var gücü ile çalışıyordu. Oğlum ömrünü bu şekilde tamamladı" açıklamasında bulundu.
Şehit Emniyet Müdürü Ufuk Baysan’ın ismi memleketi Düzce’de bir ilkokula ve Antalya Kepez’de bir Anadolu imam hatip lisesine verildi.
Uhud Kadir Işık
Uhud Kadir Işık
15 Temmuz sabahı, asker olabilmek için Kara Harp Okulu’nda astsubaylık sınavına giren Uhud Kadir Işık, aynı günün akşamında Meclis’in önünde yaralılara yardım ederken şehit edildi.
Uhud Kadir Işık, 15 Temmuz sabahı sağlık astsubayı olmak için sınava girmişti. Babası sınavın nasıl geçtiğini sorduğunda, “İmtihan çok iyi geçti. Sporu geçtim, yarın mülakata gireceğim. Büyük ihtimalle kazanırım” demişti. 15 Temmuz akşamına gelindiğinde ise her şey çok değişti. Yaşanan darbe girişimi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ve camilerden verilen salalar üzerine Uhud Kadir Işık ve babası, Keçiören Aktepe'den Kızılay'a 3 saatlik bir yürüyüşün ardından ulaştı. Sabaha karşı Kızılay'a vardıklarında karşılarında tankları ve ezilmiş arabaları gördüler. Baba Işık, oğluna “Sıkıntı var geri dönelim” dedi ancak Uhud Kadir, “Madem sonuna kadar gitmeyecektik, niye buraya kadar geldik” cevabını verdi.
Sağlıkçı olduğu için yaralılara koşuyordu
17 yaşındaki Sağlık Meslek Lisesi Anestezi Bölümü mezunu Uhud Işık, babası kendisini geri çağırdığı halde yaralılara yardımcı olabilmek için ilerlemeye devam etti. Helikopterden yoğun ateş açıldığı için Emniyet Genel Müdürlüğü içerisinde nöbetçi kulübesine sığınan ve tekrar oğlunu arayan baba Mehmet Işık, ulaşamayınca korkuluklardan atlayıp Genelkurmayın önüne doğru koştu ve oğlu Uhud Kadir’in yaralandığını gördü. Yerde yatan ve nefes alıp veren oğlunu kontrol eden Mehmet Işık, Uhud Kadir’in sırtını açtı ve sırtından 3 kurşun yemiş olduğunu gördü. Acilen vatandaşlardan birinin aracına aldıkları Uhud’u hastaneye kaldırdılar ancak orada şehit oldu.
“Bizim köyün ilk şehidi ben olucam”
Hain darbe girişiminin en genç şehitlerinden biri olan 17 yaşındaki Şehit Uhud Kadir Işık, 18 Temmuz günü Çankırı'nın Orta ilçesine bağlı Kalfat köyüne defnedildi. Genç şehidin köye defnedilmesinin hikayesini ise şehidin babası Mehmet Işık şöyle anlattı: “Uhud daha küçüktü. Bir gün köyden dönerken yol üzerindeki başka köylerin mezarlıklarında gördüğü bayraklı mezarları sordu, “Bunlara neden bayrak asmışlar” dedi. Ben de “Onlar, teröristlerle çarpışırken şehit olan asker veya polislerin mezarları” dedim. “Bizim köyün mezarlığında neden yok” dedi. “Bizim köyde şehit olan yok da ondan” dedim. “Baba, bizim köyün ilk şehidi ben olacağım” dedi.”
Şehit Uhud Kadir Işık’ın ismi, memleketi Çankırı’da bir imam hatip lisesine verildi.
Ümit Güder
Ümit Güder
"15 Temmuz gecesi Ankara'nın Kazan ilçesinde 4. Ana Jet Üs Komutanlığından F-16 uçaklarının kalkışını engellemek için mücadele ederken hainlerin kurşunlarına hedef olarak yaralanan Ümit Güder, 5 gün süren yaşam mücadelesinin ardından şehit düştü."
60 yaşındaki Ümit Güder, 15Temmuz gecesi olayların duyulması ile birlikte Fetullahçı Terör Örgütü’nün darbe girişimine tepki göstermek için eşi Türkan ve 17 yaşındaki oğlu Mertcan ile birlikte 4. Ana Jet Üs Komutanlığı Akıncı Hava Üssü’ne gitti.
Emekli olduktan sonra öğrenci servis şoförlüğü yapan Güder, komutanlığın önüne toplanan diğer vatanseverlerle savaş uçaklarının kalkmasını engellemeye çalıştı. Cuntacı askerler, ellerinde Türk bayrakları ile milli iradeye sahip çıkan halkı kurşun yağmuruna tuttu. 5 çocuk babası Güder, eşi ve oğlu birlikte yaralandı. Ümit Güder, Özel Etimed Hastanesi’ne kaldırılırken eşi ve oğlu ile Hacettepe Hastanesi’nde tedavi altına alındı.
5 gün boyunca yaşam savaşı veren Ümit Güder, 20 Temmuz günü şehit düştü. Kazan Şehitliği’ne defnedilen Güder'in cenazesine hastanede tedavi gören yaralı eşi ve oğlu katılamadı.
Şehidin ismi, Ankara Kahramankazan’da bir ortaokula verildi.
Ümit Çoban
Ümit Çoban
15 Temmuz darbe girişimini haber alır almaz Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne doğru harekete geçen Ümit Çoban, darbeci hainlerin açtığı ateş sonucu şehit düştü.
Televizyonu bozuk olan Ümit Çoban’ın tamirden gelen televizyonunda gördüğü ilk görüntü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı oldu. Bu çağrı üzerine hemen sokağa çıkan Ümit Çoban, Ankara Jandarma Genel Komutanlığı önüne kadar taksiyle geldi. Yürüyerek Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne doğru ilerleyen Çoban, orada bulunan kalabalığın arasına girerek en öne geçti. Ümit Çoban, darbeci hainler tarafından açılan ateş sonucu vuruldu ve Külliye yakınlarındaki ilk şehitlerden biri oldu. Çevresindekiler onu kurtarmak istedi ancak darbeciler yaralanan Çoban’ın alınmasına izin vermedi. Şehit Ümit Çoban, memleketi Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı.
“Bugün onlar sayesinde rahat oturuyoruz”
Gençlik ve Spor Bakanlığında yüzme antrenörü olan 39 yaşındaki Ümit Çoban'ın ismi, Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde ailesinin evinin bulunduğu sokağa verildi. Bu hareketin kendisini çok duygulandırdığını dile getiren şehidin annesi Arife Çoban, bir oğlunu şehit verdiğini, vatan için gerekirse diğer oğlunun da şehit olacağını vurguladı. Oğlunun kendisini şehit annesi yaptığını belirten Çoban, şunları aktardı: "Çocuğumun ismini sokağımıza vermişler. Her geçtiğimizde duygulanıyorum, üzülüyorum fakat oğlumla da gurur duyuyorum. Cumhurbaşkanımız sağ olsun, bizlerle ilgileniyorlar. Şehit ailesi olmak, her ana babaya nasip olmaz. Ne kadar üzülsem de Allah'ımın oğluma nasip ettiğini unvanla gurur duyuyorum. Bir oğlum, bir de erkek torunum var. Vatanıma onlar da feda olsun. Biz bugün onların sayesinde rahat oturuyoruz."
Ümit Yolcu
Ümit Yolcu
20 yaşındaki Ümit Yolcu, 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi gittiği Bayrampaşa Çevik Kuvvet binasının önünde darbeci yarbayın elinden silahını almaya çalışırken vurularak şehit düştü.
15 Temmuz akşamı işten döndükten sonra FETÖ’nün darbe girişiminden haberdar olan Ümit Yolcu, Bayrampaşa Çevik Kuvvet binasının önüne gitti. Olayların iyice büyüdüğü dakikalarda darbeci yarbayın savunmasız halka doğrulttuğu silahı elinden almaya çalışan Ümit Yolcu, hainlerin kurşunu ile yaralandı. Yolcu, vatandaşların yardımı ile Bayrampaşa Devlet Hastanesine kaldırıldı, orada 45 dakika kaldıktan sonra Bakırköy’e götürüldü. Ancak durumu ağırlaşan Ümit Yolcu, orada şehit oldu.
Aynı akşam Ümit Yolcu’nun abisi Aydın Yolcu, trafik kazası geçirmiş ve geceyi hastanede geçirmişti. Saat 23.00’te eve dönen Aydın Yolcu, Ümit’in kapıya gelen arkadaşlarından kardeşinin şehit haberini aldı.
20 yaşındaki motosiklet ve gezme sevdalısı Şehit Ümit Yolcu, 17 Temmuz Pazar günü Edinekapı Şehitliği’nde defnedildi.
Şehidin ismi, ikamet ettiği ve şehit edildiği Bayrampaşa’da bir imam hatip ortaokuluna verildi. Ayrıca Ümit Yolcu’nun adı memleketi Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesindeki Maşuk mevkisindeki camiye verildi.
UFUK BAYSAN
EMNİYET MÜDÜRÜ
UHUD KADİR IŞIK
ÖĞRENCİ
ÜMİT GÜDER
ÖĞRENCİ SERVİS ŞOFÖRÜ
ÜMİT ÇOBAN
YÜZME ANTRENÖRÜ
ÜMİT YOLCU
SATIŞ ELEMANI